Sugárcsövek és a vízzeloltás fejlődésének története


A tűz léte korábbi, mint az emberiség története. A természetben támadt tüzeket a legősibb oltóanyag a víz oltotta el. A tűzoltás fejlődése során sokféle por, hab és gáz bizonyult kiváló oltóanyagnak, ennek ellenére a legtöbb tűz oltása még ma is vízzel történik és minden bizonnyal ez a harmadik évezredben is így lesz.

A vízzel történő tűzoltásnak egyik eszköze az úgynevezett sugárcső. Minden korszak kifejlesztette leghatékonyabb sugárcsövét, kezdve a legegyszerűbb típustól a bonyolultabb elzárható, majd a kombinált típusokon át egészen a mai, oltási elméletében és kialakításában a legkorszerűbb impulzusoltókig. Kiállításunk ennek a tűzoltók számára fontos felszerelésnek és a vízzeloltásnak a fejlődését mutatja be.
 
A múlt
A legrégibb adat sugárcsőről Herontól, ie. 110-ből származik. „A hordozható bronzból készült dugattyús szivattyú irányítható sugárcsővel rendelkezik.
 
A jelen és a jövő
Szőcs István vegyipari gépészmérnök 1989-ben szabadalmaztatta találmányát, az Impulzusoltót, amelyre 37 országban szerzett szabadalmi oltalmat. 1999 elején már a világ több mint 50 országában alkalmazták oltókészülékét kiváló eredménnyel. Találmányával a tűzoltás pillanatszerű, néhány ezredmásodperc! alatt lezajlik.