Hírek


Filmklub 2019. szeptember 24.
2019. október 08. 11:08
Hajóra fel!

A nyári szünetet követő első Filmklub programunkat óriási érdeklődés övezte, ami vélhetően a témának is köszönhető volt. Sági János tűzoltó százados úr szakmai elhivatottsággal beszélt az ország egyetlen tűzoltó, kutató és mentőhajójáról – a Szent Flóriánról.

A magyar hajó 2000-ben állt szolgálatba és azon kevés tűzoltószerek közé tartozik, amely országosan riasztható – derült ki előadónk ismertetőjéből. Látványos képsorokon keresztül nyerhettünk betekintést a tűzoltók és egyben hajósok mindennapi életébe, ismerhettük meg a tűzoltóhajó felépítését és felszereltségét.

Megtudhattuk azt is, hogy a Szent Flórián kiváló műszerezettségének köszönhetően rossz látási viszonyok között, azaz éjszaka és sűrű ködben is bevethető, amihez azonban tapasztalt legénységre van szükség. A hajón legalább három fő teljesít szolgálatot, a parancsnok, egy gépész és egy matróz - kiemelt káreset és ADN ellenőrzés esetén azonban ez a létszám egy fővel bővül -, akik a búvárokkal közösen hajtanak végre személykeresési-, műszaki mentési-, ritkán tűzoltási feladatokat. Évente körülbelül hatvan-hetven riasztást kapnak, de emellett időt kell szánniuk a napi gyakorlásokra, rutin feladatokra, amelyek között szerepelnek a helyismereti feladatok, a szonár használata – ami, víz alatti tárgyak helyének meghatározására szolgál – és a kötélkezelési technikák.  Ez a terület igen összetett és sokoldalú tudást igényel, feladataik ellátásához a tűzoltási és a hajózási ismeretek egyaránt szükségesek. A megszerzett tudásukat, tapasztalataikat pedig megosztják fiatalokkal is, hiszen rendszeresen oktatnak tűzoltó és hajózási képzésen résztvevő hallgatókat is.

A közönség soraiban a legnagyobb érdeklődést a Szent Flórián korábbi káreseteiről összeállított bemutató keltette, benne a kiemelt médiafigyelmet kapott 2019. május 29-i Hableány-katasztrófával összefüggő szakmai feladatok ismertetése és elemzése. A jövő előrevetítéseként pedig megtekinthettük azt a holland tűzoltóhajót, ami méltán lehet majd a Szent Flórián utódja.

Vissza