A Polgári védelem történeti állandó kiállítás


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény értelmében létrejött egységes katasztrófavédelmi szervezettel 2012. január 1-vel intézményünk új néven Katasztrófavédelem Központi Múzeuma néven kibővült feladatokkal kezdte meg munkáját.

Óvóhely, ahol átélhető a történelem

Új feladatként jelentkezett a Polgári védelem történeti emlékeinek gyűjtése és bemutatása.
Komoly kutatómunkát követően nyitottuk meg új a Polgári védelem történetét bemutató állandó kiállításunkat a Múzeum épülete alatt található óvóhelyen került kialakításra.
Egy olyan óvóhely melynek meglévő felszerelései mentesítő, levegőztető, szűrő-szellőző rendszere teszik még átélhetőbbé és kézzel foghatóbbá azt az élményt, átadandó tudást, mely a légoltalom létrejöttétől egészen a katasztrófavédelemig mutatja be a lakosság védelmének rendszerét, feladatait. Teszi ezt tudományos alapossággal, érdekes életképekkel és a témára épülő múzeumpedagógiai munkával.  

Lépcsőház és folyosó 
 
Az óvóhelyhez vezető lépcsőház falán kezdjük meg bemutatni oktató tablóinkat,- melyeket komoly kutatómunkával sikerült beszereznünk több óvóhelyről.
A lépcsősor aljáról fordulhatunk rá az óvóhelyhez vezető folyosóra, mely az óvóhelyek fajtáit, és szerepét bemutató oktatótablók és interaktív makettek bemutatótere.
Különlegesen kialakított szűrő-szellőző berendezések szűrőiből álló padokon foglalhatnak helyet a látogatók, és szerezhetnek benyomásokat a Péceli Polgári Védelmi objektumból származó óriás festmény tanulmányozása közben.
 
Előtér
 
A folyosóról nyílik a 95 férőhelyes 9 helységből álló óvóhely. Az előtérben megtekinthetőek a ma is használható gázbiztos ajtók, és az óvóhely levegő ellátását biztosító KID szelep. 
Innen nyílnak az óvóhely további helységei. A gyakorlatban ide érkezők a szennyeződésmentesítés után léphettek be az óvóhely különböző helyiségeibe.
 Történeti kiállítás
 
A nagyteremben található a szervezetet a Légoltalmi Ligától a Katasztrófavédelemig terjedően bemutató történeti kiállítás.
A polgári lakosságot védő szervezetek fejlődési szakaszainak áttekintését nyújtja az egyes korszakok meghatározó eseményeinek kiemelésével.
 
A történeti kiállítást korabeli tárgyak, szabályzatok, egyenruhák, képek teszik plasztikussá. A terem közepén található oszlopon oktatótablók kerültek elhelyezésre. Megtekinthető a beomlás alkalmával használandó vészátjáró, melynek áttörésével lehetett egy másik helységbe és onnan remélhetőleg a szabadba jutni. Ugyanezt a célt szolgálta ncsak megtekinthető a romhatár fölé vezető menekülő kijárat. 
Bemutatjuk a fal homokzsákos megtámasztását, de látható az árvízi védekezés bemutatása is.
 
Innen nyílik a szűrő-szellőztető berendezés gépterme. Itt oktató tablók ismertetik a rendszer működését. Ez a ma is működő berendezés biztosította a terület levegőellátását, amit áramkimaradás esetén kézzel lehetett és kellett működtetni. 
  

Szennyeződés mentesítés és kommunális helyiségek
 
A történeti kiállításból – a valóságos sorrendet megfordítva – léphetünk ki a szennyeződés mentesítő helyiségbe, ahova belépve a szennyezet ruhát tisztára cserélve, lemosakodva lehetett bejutni a központi területre. Ugyancsak itt látható a szükséghelyzetben használható tőzeges WC is.
 

Átjáró- folyosó
 
A két nagy terem közti átjárást biztosító folyosón került elhelyezésre az a makett, amely egy lakóházon belül mutatja be a helyes és helytelen berendezési, használati formákat a korszaknak megfelelően berendezett lakások segítségével.
 

A védekezés eszközeinek bemutatója és tartózkodótér
 
Ebben a teremben az óvóhelyekről származó eredeti padokon ülve nyílik lehetőség múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására. A falra korabeli oktató diákat, filmeket vetítünk.
A bejárattal szembeni fal ad helyet a műszertechnikai bemutatónak, ahol a korszakban használt sugárzásmérő és vegyi felderítő eszközöket és kiegészítőiket ismerhetik meg.
A másik fal a légzésvédelemnek ad helyet.. Bemutatjuk a gázálarcokat, azok felépítését, használatát.
A sarokban megtalálható minden óvóhely kötelező kelléke, a homokos láda a csákány, a balta, a lapát, a véső, amelyek elengedhetetlenek voltak a kijutáshoz, illetve az esetleges tüzek eloltásához. 
 
Parancsnoki szoba
 
Az óvóhely vezetését és az itt zajló vezetési munkát mutatja be a parancsnoki szoba az íróasztallal, a vonalzókkal, szabályzatokkal, híradó eszközökkel, térképekkel, lecsukható ággyal. 
 


Egészségügyi szoba
 
Fontos és élethű része az óvóhelynek az egészségügyi szoba, amely életkép formájában mutatja meg az egészségügyi ellátást, sebkötözést, lélegeztetést. Oktató tablók szemléltetik a betegségek és sérülések formáit, ellátásuk módozatait.